Πέμπτη 1 Μαΐου 2025

Η Βασιλοπούλα που επέλεξε τη σιωπή

Θεσσαλονίκη του '60
Μια μέρα ηλιόλουστη και καταπράσινη κι έναν καιρό ζοφερό κι απάνθρωπο, τότε που η πατρίδα είχε μπει στο γύψο, οι δραχμές του λαού έτρεφαν σκάνδαλα και φασιστικές γιορτές, τα βογγητά των βασανισμένων τρυπούσαν στην καρδιά τα αηδόνια και τα σκότωναν, τότε η οικογένεια Βασιλόπουλου ήταν ευτυχισμένη.
Κοιτούσαν την Ελενίτσα τους, που με κόπο είχαν αποκτήσει ύστερα από δέκα χρόνια γάμου, να μεγαλώνει υγιής και αγαλλίαζε η ψυχή τους. Δίπλα η γιαγιά Ελένη έπλεκε ένα ανοιξιάτικο ζακετάκι για τη μοναδική της εγγόνα, Βασιλοπούλα την φώναζε, και αναπολούσε τα παλιά χρόνια, τότε που με τον άντρα της οργάνωναν χοροεσπερίδες και από το σπίτι τους περνούσε όλη η καλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη αρχές 19ου αι.

Μια μέρα σαν κι αυτή, μαγιάτικο Σάββατο του 1936, είχαν προετοιμάσει, για να υποδεχτούν την Άνοιξη, μια απίθανη γιορτή την οποία ήδη συζητούσε η πόλη, μάλιστα ο ίδιος ο συνταγματάρχης Ντάκος, διοικητής της Χωροφυλακής, αν και απασχολημένος με κάποιους ταραξίες, είχε επικοινωνήσει με τον άντρα της ζητώντας πληροφορίες για το "μεγάλο γεγονός της πόλης μας" όπως την είχε αποκαλέσει! 
Αλλά ποιος πρόκοψε στον τόπο του! Μέσα σε λίγες ώρες οι ταραξίες είχαν πέσει κάτω τραυματισμένοι και νεκροί και εμπόδιζαν την κυκλοφορία. Αναγκάστηκαν να αναβάλουν τη γιορτή, το μεγάλο γεγονός της πόλης! Όμως η κακοτυχία τους είχε και συνέχεια, μια συνέχεια που έμελλε να καταστρέψει το μεγαλείο των Βασιλόπουλων.

Θεσσαλονίκη 1936

Ο αδερφός του άντρα της ήταν κι αυτός στους ταραξίες, πρώτος-πρώτος και αμετανόητος. Και ξαφνικά η καλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης τούς γύρισε την πλάτη. Κι όταν δημόσια τον αποκήρυξαν, τον κατηγόρησαν, τον αρνήθηκαν, κι ας τους είχε παραχωρήσει το μερίδιό του της πατρικής περιουσίας χωρίς αντάλλαγμα, βρήκαν το αρχοντικό τους λερωμένο με κόκκινη μπογιά.
Απομονώθηκαν και σιώπησαν για πάντα. Σίγησε η κοινωνική ζωή, σίγησαν τα όνειρα. Και διένυσαν αιματοκυλίσματα πολλά στη σιωπή, όμως στη ζωή και σε σπίτι με τοίχους καθαρούς.

Θεσσαλονίκη 1936
.
Σιωπηλοί πορεύτηκαν μέχρι σήμερα που η Βασιλοπούλα Ελενίτσα, 17 χρονών πια, άρθρωνε τους πρώτους της θορύβους. Βασανιστήρια, νεκροί, στέρηση ελευθερίας, εξορία... Τι λέξεις! Που η Ελενίτσα τοποθετούσε με πάθος σε προτάσεις εξωφρενικές, ταιριαστές μόνο σε ταραξίες. Τους αναστάτωνε, τους φόβιζε, μα, ήσυχοι άνθρωποι, δεν της κακοφέρονταν, σιωπούσαν, και μονάχα την παρακαλούσαν να μη φωνάζει, να σωπάσει. Της χάιδευαν απαλά το μέτωπο, κρυφά να μαντέψουν κάποια αρρώστια και προσεύχονταν ό,τι κι αν είχε, να περάσει, να σωπάσει για πάντα.

Θεσσαλονίκη στη δικτατορία

Και σώπασε! Όταν της αρνήθηκαν να κρύψουν στο σπίτι τους την παιδική της φίλη, μια φτωχιά κόρη προσφύγων, ακατάλληλη για μια βασιλοπούλα, ξάπλωσε και δεν ξανασηκώθηκε. Δεν ξαναμίλησε. Τη σιωπή είχε διδαχτεί και με τη σιωπή της βροντοφώναξε "Ψωμί - παιδεία -ελευθερία"

Τα χρόνια πέρασαν στη σιωπή με μόνη φωνή εκείνη των γιατρών, που, ανήμποροι να κάνουν το θαύμα, σιωπούσαν τελικά κι εκείνοι. Η γιαγιά σιώπησε για πάντα με το φυσικό τρόπο και οι γονείς, όταν κατάλαβαν πως έρχεται η σειρά τους, πως ό,τι έκαναν για να προστατέψουν το μοναχοπαίδι τους απέτυχε, επέτρεψαν σε εκείνο το φτωχό, κουτσό πια από τα βασανιστήρια, κορίτσι να μπει στο σπίτι και να πλησιάσει ξανά τη Βασιλοπούλα τους.

Θεσσαλονίκη του '80

Και τότε δεν έγινε το θαύμα. Η Ελενίτσα αναγνώρισε την παιδική της φίλη, που τόσο άκαρδα της είχαν απαγορέψει να συναντά, θυμήθηκε τα ελάχιστα παιχνίδια τους στην αυλή της εκκλησίας, χαμογέλασε, μέσα της, και συνέχισε τη σιωπηλή διαμαρτυρία της.


Αυτή ήταν η συμμετοχή μου στο δρώμενό μου 😊 με αφορμή το παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης που τοποθέτησα στην εποχή της δικτατορίας. Στο pop up βιβλιαράκι αριστερά πατάτε για να πάρετε κι εσείς μέρος.
Την εμπνεύστηκα σήμερα που ήρθαν φίλοι στο σπίτι και συζητούσαμε σχετικά με την ημέρα και τώρα συζητάμε για όλα αυτά:





16 σχόλια:

  1. Μάλιστα! Τώρα, Αλεξάνδρα μου, έχω απόλυτη γνώση για το τι ακριβώς εννοείς. Και είναι όμορφο καθώς θέλει μια σπιρτώδη έμπνευση για να κάνεις τη "διασκευή".
    Έδωσες στην "Ωραία κοιμωμένη" ένα υπέροχο νόημα, έδωσες μια λαϊκή χροιά στο παραμύθι, με πολλά και δυνατά μηνύματα ειδικά σήμερα στη μεγάλη μέρα της Πρωτομαγιάς.
    Θαυμάσιο, με ενθουσίασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ενθουσιαστούμε λοιπόν! Σε ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια, Γιάννη μου!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο! Με δυνατά μηνύματα για μια σκληρή εποχή που πέρασε και άφησε σημάδια. Και οι φωτογραφίες στάθηκα και σε αυτές! Και τα link στο τέλος πραγματικά ευχαριστώ! Δε γνώριζα για την "ιστορία του Λούνα Παρκ της Θεσσαλονίκης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έψαξα αρκετά για τις φωτογραφίες είναι η αλήθεια. Και ψάχνοντας έπεσα πάνω στην ιστορία του λούνα παρκ, ούτε εγώ την ήξερα.
      Σε ευχαριστώ για το πέρασμα

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή η εκδοχή σου της Ωραίας Κοιμωμένης, πρωτότυπη και πολύ καλογραμμένη! Καλώς ήρθες και πάλι, αγαπημένη μου Γούμαν!
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έδωσες στην Ωραία Κοιμωμένη μια άλλη οπτική Αλεξάνδρα μου. Με τον δικό σου μοναδικό τρόπο.
    Και μου άρεσε που η ανατροπή ήταν ακόμα και στο happy end, που δεν ήρθε όπως το περιμέναμε.
    Μπράβο σου. Και για τη συμμετοχή και για την ιδέα και για τον δημιουργικό ξεσηκωμό.
    Καλό ξημέρωμα. Φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντωμεταξύ, έχουν πραγματικά ξεσηκωθεί κάποιοι φίλοι κι έχουν γράψει διαμαντάκια, αλλά είναι, δυστυχώς, και δεν μπορώ να τα δημοαιεύσω
      Καλή συνέχεια, Μαρινάκι ❤

      Διαγραφή
  5. Έφερες την Ωραία Κοιμωμένη στα μέτρα μας Αλεξάνδρα μου θυμίζοντάς μας τα πέτρινα εκείνα χρόνια. Αλλά και σήμερα η Ωραία Κοιμωμένη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου στα περισσότερα σπίτια και δεν βλέπω να μπορεί κανείς να την ξυπνήσει, όπως πολύ ωραία το λες στο σοφό παραμύθι σου πως η κοιμωμένη αν και αναγνώρισε την αγαπημένη φίλη της, παρέμεινε κοιμισμένη.
    Θέλω να σε συγχαρώ για την φανταστική ιδέα σου αλλά και για την συμμετοχή σου με αυτό το εναλλακτικό παραμύθι σου.
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλεξανδρούλι μου, κι εγώ ξέρω μια μπλογκοβασιλοπούλα που είχε επιλέξει την σιωπή, αλλά μια φωτεινή ημέρα επέστρεψε στην μπλογκόσφαιρα, κι από τότε δεν την προλαβαίνω, όλο αναρτήσεις κάνει! 😛😊💖

    Λοιπόν, πολύ μου άρεσε το παραμύθι σου, που είχε όμως δράκους, αλλά όχι, δεν είχε το αναμενόμενο τέλος.. Διότι τί Αλεξανδρούλι θα ήσουν αν βάδιζες συμβατικά, ε; Το κακό τώρα είναι να βρω κι εγω την περπατησιά μου για να καταφέρω να μπω στο κλαμπ! Σε φιλώ πολύ! 🧡😘🎁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 😂🤣😂🤣
      Αγαπημένο πετράδι! Το κλαμπ σε περιμένει, αλλά δεν πιέζει 😉 Πάμε με τους ρυθμούς μας
      ❤🍓

      Διαγραφή
  7. Τέλειο!!
    Έτσι κατάλαβα ακόμη καλύτερα το υπέροχο σκεπτικό/πρότασή σου!
    Υπέροχη η αναπροσαρμοσμένη κοιμωμένη σου!
    Ανατρεπτική και ξεχωριστή!

    Κικη Κωνσταντινου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι αρχίζω και καταλαβαίνω το νόημα του δρώμενου Αλεξάνδρα μου, τώρα που διάβασα την δική σου συμμετοχή. Η κοιμωμένη σου ανατρεπτική και φανταστική ιδέα!
    Ελπίζω να καταφέρω να γράψω κάτι. Θα προσπαθήσω λέει...
    Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα με ότι κάνεις . φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Η φωτογραφία μου
"Κι αν νικημένη η ομορφιά, ανίκητα τα μάτια, που κάποτε λοξοδρομούν και βρίσκουν μονοπάτια. Κι αν μεγαλώνω, το παιδί χτίζει γλυκιά αλήθεια και πλάθει μες στην πόλη του γαλήνης παραμύθια. Και σαν τα ερωτήματα ζητήσουν απαντήσεις, ξεχειλισμένες μαγικές μέσα μου συγκινήσεις." Άρης Άλμπης