Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ένα όνειρο στο μπαλκόνι


Ο Κωσταντής ορφάνεψε μικρός. Η μάνα είχε πεθάνει στη γέννα, δεν τη θυμόταν. Κι από τον πατέρα λίγες αναμνήσεις είχε. Ήταν δάσκαλος, μα το μεράκι του ήταν η παραδοσιακή μουσική και νανούριζε το μοναχογιό του παίζοντας στην κιθάρα του μαντινάδες.


Όταν έμενε μονάχος, γρατζούναγε την κιθάρα και γαλήνευε η ψυχούλα του. Αχ και να γνώριζε κάποιον να του μάθει όλα τα μυστικά της!
Και η ευχή του πραγματοποιήθηκε! Εμφανίστηκε νέος γυρολόγος στη γειτονιά που διαλαλούσε την πραμάτεια του τραγουδιστά και με τη συνοδεία μιας κιθάρας. Έτρεξε αμέσως ο Κωσταντής κι έκανε συμφωνία: θα τον βοηθούσε, θα του κρατούσε συντροφιά στο δρόμο κι εκείνος θα του μάθαινε να παίζει κιθάρα. 

Έτσι έγινε γυρολόγος. Την αγάπησε τη δουλειά. Γύριζε λεύτερος στις γειτονιές και ήταν κύριος του εαυτού του. Γρήγορα όμως οι πελάτες του άρχισαν να κάνουν μόνοι τα ψώνια τους στα εμπορικά.
Στις αναδουλειές διάβαζε τα τετράδια του πατέρα. Γεμάτα στίχους και νότες παραδοσιακών τραγουδιών με σημειώσεις για την καταγωγή τους και παραλλαγές. 
Και το ‘κανε συνήθειό του όπου πήγαινε να ρωτά και να συμπληρώνει τις πληροφορίες. Πόσο τον βασάνιζε το ρώτημα που ‘χε φαίνεται πολύ απασχολήσει τον πατέρα: ποια η καταγωγή του τραγουδιού «Μενεξέδες και ζουμπούλια»; Μικρασιάτικη ή κεφαλλονίτικη;

Όταν άκουσε εκείνη τη φωνή αηδονιού να τραγουδά τους στίχους του, ρίγησε! Σήκωσε το κεφάλι και την είδε στο μπαλκόνι. Και την ερωτεύτηκε! Αχ, πώς χάιδευε τα λουλούδια της!
Της έπιασε κουβέντα για το τραγούδι κι εκείνη του ‘λυσε όλες τις απορίες. Όχι επειδή ήταν δασκάλα, αλλά γιατί αγαπούσε πολύ τα ζουμπούλια και είχε μάθει τα πάντα γι’ αυτά.
Ώρες ατελείωτες στάθηκε κάτω από το μπαλκονάκι της. Της ζητούσε να του τραγουδά στίχους και ονειρευόταν πως θα φτιάξει, επιτέλους, τη δική του οικογένεια με τη δασκαλίτσα του. Μα δεν τολμούσε να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. 

Ώσπου μια μέρα του φώναξε «Σ’ αγαπώ!» Και πριν προλάβει να της απαντήσει, του ‘ριξε ένα φάκελο κι έπεσε από το μπαλκόνι. 
Ο Κωσταντής λιποθύμησε από το σοκ. Μόλις συνήλθε, ρώτησε για τη δασκαλίτσα του. Απάντηση δεν πήρε. Άνοιξε το φάκελο:
«Επιστολή αποχαιρετισμού
Σ’ ερωτεύτηκα. Δεν έπρεπε. Έχω δώσει όρκο στον πρώτη  μου αγάπη πως θα μείνω πιστή στην ανάμνησή της. Πώς να ζήσω έτσι;»
Σηκώθηκε να την ψάξει, να μάθει τι είχε απογίνει. Κι από μακριά σα ν’ άκουσε τη φωνή της… να τραγουδά το «Μενεξέδες και ζουμπούλια»:
«Τι ωραία πουν’ τα βράδια
μια βαρκούλα με πανί,
ένας νέος ν’ ακομπανιάρει
και μια νέα να τραγουδεί...»

***
(εικόνα ιστορίας: by FabbioCembranelli)



Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή μου στο αγαπημένο "Παίζοντας με τις λέξεις". Η Μαρία και πάλι μας φιλοξένησε και μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε, έτσι όπως μόνο εμείς ξέρουμε!!! Δείτε όλες τις συμμετοχές και μάθετε ποια και ποιος κρυβόταν πίσω από κάθε μία.
Οι λέξεις με ενθουσίασαν αυτή τη φορά! Αλλά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, δεν είναι οι πρωταγωνίστριες της ιστορίας μου...  Με παρέσυραν σε ιστορίες και ήρωες και πέρασαν σε δεύτερη μοίρα...




Για την ιστορία αντιγράφω από εδώ

"Το τραγούδι «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» θεωρείται παραδοσιακό επτανησιακό τραγούδι που τραγουδιέται ακόμη και σήμερα κυρίως στις χορωδίες των νησιών.
Ταυτόχρονα όμως ιστορία του χάνεται και στα βάθη της Μικράς Ασίας, με μικρές παραλλαγές στη μελωδία, την εναρμόνιση και τους στίχους.

Τι κι αν το βαλσάκι παραπέμπει στη Δύση και ο τρίσημος ρυθμός του θυμίζει Επτάνησα. Στα 3/4 είναι επίσης γραμμένα πολλά υπέροχα μικρασιάτικα τραγούδια που πέρασαν και στην υπόλοιπη, νησιωτική κυρίως Ελλάδα.

Τι κι αν η μικρασιάτικη εκδοχή του επαναλαμβάνει τη φράση έιβ Αλλάχ που παρά τη θρησκευτική χροιά της (σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μα το Θεό») ουσιαστικά αντικαθιστά το δικό μας... «όπα». Στην πιο δυτικότροπη το έιβ Αλλάχ γίνεται έι-βαλά ή ακόμα και ει-βαλά ή εξαφανίζεται, όπως στην εκτέλεση που ακολουθεί."






35 σχόλια:

  1. Καλησπέρα

    Η πρώτη φορά που συμμετέχεις

    Τα πήγες πολύ καλά , μπράβο , η ωραία ιστορία σου ήταν αυτή που πήρε τους 3 βαθμούς μου

    Μου άρεσε πάρα πολύ

    Τωρα διαβάζω και τούτο για τα Επτάνησα [καταγωγή μου] και χάρηκα

    Να σαι καλά

    Καλό βράδυ και να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν η πρώτη από τις δύο συμμετοχές μου, Δελφινάκι. Γι' αυτό αναφέρομαι και στις διαφορές με τις προηγούμενες συμμετοχές. Μάλιστα, το έχω τερματίσει: στέλνω δυο συμμετοχές, γράφω και μία εκτός συναγωνισμού!!!
      Κι ευχαριστώ για τις ψήφους! Ήσουν η μοναδική κι αυτό σε κάνει συλλεκτική blogger!!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Ου δε το κατάλαβα
      Αλλα διάβαζα, άλλα κατάλαβα χαχα
      εσυγχίστηκα
      Οχι δεν ήμουν η μοναδική ,πήρες 5 βαθμούς ,άρα σε ψήφισαν κι άλλοι
      εγώ 3 βαθμούς έδωσα

      δες ξανά εδώ στα αποτελέσματα
      http://mytripssonblog.blogspot.com.cy/2018/02/paizontas-me-tis-lekseis.html

      Διαγραφή
    3. Δεν πειράζει, Δελφινάκι!
      Ουάου! Το είδα! Βάλε και μία ψήφο που πήρε η άλλη μου συμμετοχή... Θα κάνω πάρτυ! ♥

      Διαγραφή
  2. Μπράβο και πολυγραφότατη και η γραφή σου ταξιδεύει. Κρίμα που είχε δώσει όρκο να μείνει πιστή...
    Και οι πληροφορίες σου σημαντικές
    Καλή σου εβδομάδα Αλεξάνδρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήθελα να γράψω για τις χαμένες ψυχές. Που αφήνονται στη μοίρα τους και δεν βρίσκεται κανένας να τους δείξει έναν ανοιχτό δρόμο. Λίγη κακή τύχη (η ορφάνια του ήρωα) και λίγες (μη)ηθικές προσταγές (κυρίως για τις γυναίκες) και η ζωή παίρνει την κατηφόρα...
      Καλή εβδομάδα να έχουμε! ♥

      Διαγραφή
  3. Αλεξάνδρα μου γιατί άφησες δύο ερωτευμένους έτσι; Ωστόσο υπέροχη ιστορία παρότι εγώ θα έλεγα πως η πρώτη αγάπη δεν προδίδεται ποτέ ακόμα κι αν η ζωή σου φέρει κάποιον άλλον στον δρόμο σου. Άλλο η πρώτη στη καρδιά και στη μνήμη και άλλο η δεύτερη κάθε μια ξεχωριστή κι εκεί που της πρέπει. Μπράβο κορίτσι μου πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, κι εγώ στενοχωρήθηκα. Όμως στην άλλη μου συμμετοχή και σε αυτήν εκτός συναγωνισμού έχω καλό τέλος. 2-1 το σκορ!
      Καλή εβδομάδα, Μαίρη μου!

      Διαγραφή
  4. πολυ ομορφη συμμετοχή ..μπραβο σου
    το ταιριαξες τοσο ομορφο η εικονες και η μουσικη
    καλη συνεχεία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα τα όνειρα της γραφής σου φωτεινά Αλεξάνδρα μου. Και πάντα με θετική σκέψη και μηνύματα.
    Έχεις αφήσει πλέον το στίγμα σου.
    Καλή βδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στίγμα το αφήνω, δεν το συζητώ! Αλλά τη θετική σκέψη πού την είδες, βρε Γιάννη μου;;;
      Καλή μας εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Αλεξάνδρα μου, υπέροχη η ισ τορία σου! Με καθήλωσε μπορώ να πω... Να είσαι καλά και να γράψεις κι άλλες ιστορίες για τις χαμένες ψυχές της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλά χώρεσες, Αλεξάνδρα, σε ένα τόσο μικρό (για τις ανάγκες τού παιχνιδιού) κείμενο. Συνδύασες επιτυχώς τις λέξεις μ’ ένα όμορφο τραγούδι. Κι έδεσες την αρχή και το τέλος του κειμένου με απώλειες αγάπης. Αυτές οι απώλειες που τις κουβαλούν οι άτυχοι μέχρι το τέλος.
    Θέλω να σημειώσω και μια πρόταση που μου άρεσε ιδιαίτερα: «Γύριζε λεύτερος στις γειτονιές και ήταν κύριος του εαυτού του»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έμπλεξα την αρχή και το τέλος από τις ζωές δύο ηρώων για να φτιάξω μια ιστορία για τις απώλειες, όπως λες, για τα βάσανα σκέφτηκα εγώ, που γίνονται δυσβάσταχτα όταν οι άνθρωποι καλούνται να τα σηκώσουν μόνοι τους...
      Καλή εβδομάδα, Άρη!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Αλεξάνδρα μου και καλή εβδομάδα
    Πολύ ευαίσθητη η ιστορία σου με ωραία δομή
    Καλά να περνάς

    Σε φιλώ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ήθελα η Ηρωίδα σου, να βρει χώρο στην καρδιά της και για άλλη μια αγάπη. Δεν σημαίνει ότι θα έχανε η πρώτη από την αίγλη της, σημαίνει ότι θα συνεχίζονταν η ζωή της.
    Ήταν πολύ όμορφη η ιστορία σου Αλεξάνδρα μου, έτσι κι αλλιώς η πένα σου ξέρει πάντα να σκαρώνει ομορφιές και πολύ όμορφες και οι πληροφορίες που μας έδωσες στο τέλος!
    Καλή εβδομάδα, με πολλά χαμόγελα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο θα ήταν, Μαρίνα μου, αλλά αυτή τη φορά δεν μου βγήκε το αισιόδοξο...
      Καλή εβδομάδα να έχουμε! ♥♥♥

      Διαγραφή
  10. Ταίριαξες τόσο όμορφα τις λέξεις με τους στίχους του τραγουδιού Αλεξάνδρα μου και συμπλήρωσες το σύνολο με την υπέροχη φωτό που επέλεξες !!! Περιμένω να διαβάσω κι άλλες ιστορίες σου μελλοντικά, έχεις ιδιαίτερο στυλ γραφής που μου αρέσει !!! Καλή εβδομάδα σου εύχομαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ωραία, ρομαντική κι αισιόδοξη ιστορία, πολύ θα ήθελα να έγραφες και τη συνέχεια της! Μπράβο Αλεξάνδρα μου! Καλή εβδομάδα! Φιλιάααα
    www.mylittleworld.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ήταν στις επιλογές μου και μακάρι να είχα παραπάνω βαθμούς Αλεξάνδρα μου. Συγχαρητήρια πολλά για όλα όσα κέντησες (στην κυριολεξία), πάνω στον καμβά των λέξεων που μας έδωσε η Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλεξάνδρα μου, αγάπησα αυτή σου τη συμμετοχή. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ πολύ μου άρεσε αυτή η ιστορία, αλλά δεν μου είχαν μείνει βαθμοί για να την ψηφίσω!
    Φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ στεναχωρήθηκα με την επιλογή της ηρωίδας να πεθάνει αντί να διεκδικήσει τη ζωή.
    Κατά τα άλλα, καλογραμμένη Αλεξάνδρα μου, μπράβο σου!
    Φιλάκια πολλά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πικράθηκα κι εγώ στο τέλος, αλλά τι να κάνουμε δεν έχουν όλες οι ιστορίες ευτυχισμένο τέλος!
    Συγχαρητήρια Αλεξάνδρα μου και για αυτή την υπέροχη ιστορία...για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. I very much like your pattern it's beautiful,thank for sharing good i dea !

    หนังไทย

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Η φωτογραφία μου
"Κι αν νικημένη η ομορφιά, ανίκητα τα μάτια, που κάποτε λοξοδρομούν και βρίσκουν μονοπάτια. Κι αν μεγαλώνω, το παιδί χτίζει γλυκιά αλήθεια και πλάθει μες στην πόλη του γαλήνης παραμύθια. Και σαν τα ερωτήματα ζητήσουν απαντήσεις, ξεχειλισμένες μαγικές μέσα μου συγκινήσεις." Άρης Άλμπης